Kommer AI att kunna bedöma studerande?
Tänk om man laddade upp alla läroplaner i en databas och sedan gav ett lämpligt AI-verktyg tillgång till elevers eller studerandes data med allt från aktivitet, historik, dokument, prestationer och hela rubbet. Då är det väl bara att be AI jämföra hur det går för studerande med vad som står i läroplanen så vipps har vi vitsord på hela rasket och lärarna kan delegera bedömningen till AI?
Njae…. tänker du säkert men jag har stött på några sådana här tankegångar under året och tänkte lite bena ut en mer realistisk syn på vilken roll vi kunde tänkas ge åt AI när det kommer till bedömning av elever.
Först måste vi börja med vad vi egentligen inkluderar i begreppet bedömning. Bedömningen består av formativ- och summativ bedömning. Aningen förenklat så är den formativa bedömningen sådan verksamhet som görs under processens gång och formar både lärande och undervisning. Helt enkelt att både studerande och lärare vet hur saker och ting går framåt och konkret kan det handla om allt från diskussion, feedback, kamratrespons, små quizzar osv. Den summativa bedömningen är den mer formella bedömningen som sker i slutet av en lärprocess, t.ex. i form av ett vitsord. Vilken roll kunde vi då ge åt AI när det kommer till dessa två och hur ställer vi oss etiskt till att delegera en del av denna till ett verktyg?
När det kommer till den formativa bedömningen så har det länge redan använts olika digitala verktyg för ändamålet. T.ex. tror jag de flesta har testat med att använda Kahoot, Socrative eller enkla självrättande formulär. Det finns även verktyg som Qridi som fungerar som en plattform där en elevs alla olika formativa kontrollstationer samlas på ett och samma ställe. Här tror jag att vi helt säkert kommer att se mer och mer AI-verktyg som dels kan hjälpa läraren i att skapa formativa kontrollstationer men även att hjälpa med rättning och feedback samt skapa progressionskurvor. Dessa är relativt lätta för en AI att skapa eftersom det ofta handlar om väldigt specifika teman och mål som utvärderas, t.ex. begreppsförståelse. Men som sagt, detta är inte nytt men gott så om det går att göra mer lärarvänligt.
Lärandeanalytik är egentligen ett tema för sig och är heller inget nytt. Tanken är att analysera och sammanställa elevers resultat på ett visuellt sätt för att kunna hjälpa läraren i sin bedömning och sådana verktyg finns också redan. Jag tror att vi kommer att se AI vara en del av lärandeanalytiken i framtiden men är aningen tveksam på hur bred lärandeanalytiken kan göras och huruvida det ens vore möjligt att låta den gå lös på summativ bedömning. Problemen som jag ser det är att lärande inte alltid går att kvantifiera. Om vi tar den finländska grundskolans läroplan som exempel så består den av tre olika sorters mål i varje ämne: Arbetsmål, kunskapsmål och färdighetsmål. Av dessa kunde potentiellt en del av kunskapsmålen kvantifieras men med de övriga är det knepigt. Hur kvantifierar du t.ex. ett mål där elevers samarbetsförmåga är i fokus? Det står även att bedömningen skall vara mångsidig vilket konkret betyder att en potentiell AI-bedömare skall kunna analysera mängder av olika prov på kunnande där textsvar är endast en bråkdel av materialet. Det skulle vara lite som att fotbollsdomaren har ögonbindel under matchen. Även om vi skulle försöka skriva om läroplanen från grunden för att försöka göra målen kvantifierbara ser jag att vi skulle stå inför stora utmaningar om vi samtidigt vill bibehålla läroplanens forskningsgrund och koppling till strategier på EU-nivå.
Den kanske viktigaste frågan är huruvida vi verkligen är villiga att delegera bedömningen till ett verktyg samt huruvida det är etiskt. Vi ser redan nu att inte ens AI-experterna riktigt kan säga på vilka grunder olika AI-verktyg tar sina beslut och vi vet hur mycket lärare redan kämpar med att göra bedömningen synlig och motiverande för eleven. Risken är att AI-verktyg skulle spotta ut bedömning där varken lärare eller elev kan känna igen vad bedömningen baserar sig på och huruvida där är någon bugg eller bias som spökar i bakgrunden. Tänk att fotbollsdomaren ovan deltar via ett online-möte under matchen. Nej, jag ställer mig skeptisk till huruvida detta är rätt väg att gå. Jag ser en poäng med att integrera AI-verktyg i den formativa bedömningen där det fungerar som ett stöd för att synliggöra progressionen för den enskilda eleven samt för läraren att kunna forma sin undervisningen enligt. Däremot önskar jag att lärare tillåts bibehålla kontrollen över lärandeprocessen och att vi litar på lärarens professionalitet. I lärarens pedagogiska frihet ingår att på basis av målen, innehållet och kompetenserna från läroplanen skräddarsy lärprocesser och bedömning som fungerar specifikt för lärarens elever och kontext. Detta hantverk bör vi värna om.