AI som stöd för lärande

Diskussionen kring generativ AI och skola har till stor del kretsat kring vilka utmaningar AI innebär för läraren och det är just läraren och lärarens perspektiv som ofta är i fokus. Idag tänkte jag i stället tänka till lite gällande hur studerande eller elever kunde använda AI i olika lärprocesser. Jag tänker inte gå särskilt djupt in i specifika tjänster men exemplifierar oftast med ChatGPT. För dem som är intresserade av bredden av verktyg sammanställer Dan Fitzpatrick kontinuerligt nya verktyg på denna sida där de är kategoriserade bland annat enligt användningssyfte och betalsätt. I stället kommer jag att fokusera på exempel på hur studerande kunde använda AI-verktyg som stöd i sina lärprocesser redan nu och även vad som diskuteras om framtida AI-verktyg.

Stöd vid kreativa processer

De flesta av oss har främst stött på AI-verktyg som är utvecklade för textskapande, textbearbetning eller dialog. ChatGPT och Bing Chat är två sådana och diskussionen kring AI och skola har mycket kretsat kring just dessa verktyg. Utmaningen för lärare som jag tangerade i mitt tidigare blogginlägg är att planera undervisningen så att studerande själv behöver visa prov på kunnande och inte kan förlita sig endast på AI-verktygen. Här behöver vi dock göra skillnad på slutresultat/-produkt och lärprocess. Studerande kan använda AI-verktyg som stöd i arbetsprocessen men slutresultatet bör studerande själv äga och kunna stå för. Här listar jag några exempel på hur studerande kan använda AI-verktyg under sina lärprocesser samt exempel på prompts.

  • För att komma över tröskeln att faktiskt börja komma igång med sin text samt lära sig strategier för vilka delar av texten som skrivs i vilken ordning kan det vara bra att ha en disposition att utgå från. Studerande kan välja att ta fasta på en viss del av texten som känns hanterbar just i denna stund samt planera in den i en helhet för att sedan ta sig an de andra delarna. Samtidigt blir omfattningen och planeringen av arbetet tydligare och studerande kan lättare uppskatta hur stor en viss del skall vara för att passa in i helheten och ramarna. Ett utkast betyder inte att man behöver följa den föreslagna dispositionen men den kan vara en utgångspunkt som man kan revidera i ett senare skede i processen.

    Prompt: Jag ska skriva en text på ca 4 sidor om orsakerna till första världskriget. Föreslå en disposition och de centrala teman jag borde ta upp.

  • För att komma igång med skrivandet kan studerande använda AI-verktyg som stöd för att skapa ett utkast för själva textstommen i ett kapitel. Välskrivna texter kräver flera revideringar under processens gång för att skapa en text med goda särdrag. Även om studerande har en text att utgå från kan det hända att mycket lite av den finns kvar i själva slutresultatet. Processen kan dock gå snabbare än den skulle ha gjort om studerande skrivit den utan hjälpmedel.

    Prompt: Skriv en introduktion till kapitlet om Storbritanniens och Tysklands kapprustning till sjöss innan första världskriget.

  • Verktyg som ChatGPT är väldigt bra på att omforma text till olika genrer eller att ge ett förslag på meningsuppbyggnad och synonymer. Med rätt prompts kan studerande förenkla en text, höja den till en mer avancerad nivå eller be den använda en viss text som grundmall och omforma en annan text för att passa in. Kombinerat med förmågan att översätta texter är just denna sorters prompts synnerligen användbara i en skrivprocess där AI-verktygen fungerar som skrivstöttare.

    Prompts:

    Sammanfatta denna text till två stycken. Texten skall vara skriven på akademisk svenska.

    Skriv om denna text till akademiskt språk

    Skriv om denna text så att den är mer lättläst

    Översätt denna text till akademisk engelska

    Skriv om denna text enligt samma stil som texten ovan

  • Studerande kan be t.ex. ChatGPT att ge respons på en del av texten eller hela texten men här behöver studerande ge tydliga ramar åt verktygen för att förklara vilka kriterier den ska följa. Studerande kan begära respons på allmän nivå eller be den gå in på detaljer. Under våren har ChatGPT blivit bättre på den här sortens uppgifter men ibland kan verktyget missa poängen och i stället börja skriva om din text.

    Prompt: Berätta två saker som är bra med följande text samt en sak jag behöver jobba vidare med.

  • För att skapa ett djup i skönlitterarä texter krävs det att studerande har en tydlig tanke om de olika karaktärernas person, bakgrund, stil och utseende. I en process med många karaktärer kan det vara till stor hjälp att be AI-verktyg föreslå karaktärer, speciellt om karaktären inte har en huvudroll och om den egna fantasin tryter. Det är inte alls sagt att karaktärsbeskrivningen från AI-verktygen hittar sig hela vägen till slutresultatet men den skapar förutsättningar för studerande att kunna svänga mellan olika karaktärers perspektiv i berättelsen.

    Prompt: Skapa en karaktär till en fiktiv berättelse. Karaktären är en kille i 20-års åldern i Finland och jag behöver en beskrivning av utseende, person, bakgrund och stil.

  • ChatGPT kan göra en stomme för texter till din presentation helt själv bara du ger den ett tema men som vi alla som fått en presentation av någon annan och sedan försökt dra den vet så är det inte ideal om man inte känner till vad som ligger bakom alla slides. Däremot kan du redan nu klistra in en text i ChatGPT och be den omforma innehållet till en presentation. Detta kommer även att komma färdigt inbyggt i Microsoft Companion och Google Duet när de verktygen lanseras om rykten stämmer.

    Prompt: Skapa en presentation utgående från texten ovan med 15 bilder och 3 punkter per bild.

  • Olika genrer av videon innehåller olika klassiska element och för att kunna skapa en helhet. Genom att ange längd och typ av video kan ChatGPT ge förslag på manus men även olika scener och grafiker som studerande kan välja att använda. På samma sätt som med presentationer lönar det sig att utgå från ett material studerande kan väldigt ingående så att de sedan kan förfina sitt manus medan de övar.

    Prompt: Skapa ett videomanus för en undervisningsvideo på 90 sekunder utgående från texten ovan

  • Till skillnad från t.ex. ett sommarprat i radio har en podd inget direkt manus. Dock behövs färdiga introduktions- och avslutningstexter samt eventuellt introduktionstexter till olika avsnitt. Det behövs också en grunddisposition och färdiga frågor för att leda och hålla ihop samtalet. ChatGPT kan ge allt detta och gör speciellt dispositionen väldigt snyggt. Den kan även göra färdiga frågor om studerande intervjuar en expert.

    Prompt: Skapa en stomme för ett poddavsnitt gällande vattnets kretslopp där en marinbiolog intervjuas

  • Det finns en mängd av olika AI-verktyg för att skapa och editera bilder. De kändaste är kanske Dalle 2 och Midjourney men bägge är sådana som kräver registrering och har begränsad användning i gratisversionen. Midjourney är just nu den vassaste av dessa när det kommer till att skapa en bild från en prompt. Adobe lanserade nyligen nya AI-verktyg till Photoshop som ger dig möjligheter att editera egna eller andras bilder helt genom att ange vilket område i bilden som skall arbetas på och att skriva en prompt på vad du önskar att ska hända. Just nu är verktyget Craiyon det enda verktyg jag känner till som genererar bilder utan registrering. Även Bing Chat skapar numera bilder men kräver privata Microsoft-konton.

    Det finns även en uppsjö av verktyg för att skapa rörlig bild (text to video) och ljud (text to sound) men såvitt jag vet är dessa alla just nu bakom betalmurar.

    Prompt: Skapa en realistisk bild av en man som går på gatan en dimmig kväll i Helsingfors. Mannen syns endast i siluett mot den gråa dimman. Bakom hörnet tittar en räv fram.

Som jag redan nämnde är det viktigt att studerande hela tiden äger sin text. Generativ AI är ett verktyg helt i samma tänk som vi redan länge har använt autocorrect, stavningskontroll eller har bett Word att föreslå synonymer. De texter vi skriver, eller produkter vi skapar, blir bättre i slutändan och går snabbare att skapa men är fortsättningsvis våra egna. Det studerande skapar bör studerande fortsättningsvis kunna stå för, förklara närmare och argumentera för.

Stöd vid provläsning eller inför förhör

En viktig del av lärande är att skapa och hitta egna strategier för hur du lär dig nytt. Redan nu har vi en mängd olika verktyg i arsenalen för att stöda detta men dessa är ofta gjorda av lärare eller läromedelsförfattare och är inte alltid differentierade. AI-verktygen kan användas av studerande för att skapa material kring just det specifika som studerande känner att just nu är det som hen behöver fokusera på.

  • Studerande kan be ChatGPT eller andra verktyg att ta fram instuderingsfrågor kring vad som helst. Studerande kan på egen hand gå igenom frågorna, känna vilka som känns lätta att svara på och göra egna försök att svara på dem samt använda källor. Såklart kan studerande även be ChatGPT att ge svar på samma frågor men desto mer viktigt är att studerande kan be ChatGPT att berätta mer om just det som känns osäkert.

    Prompts:

    Ge mig 10 instuderingsfrågor gällande vattnets kretslopp

    Kan du ge mig svaren på frågorna också?

    Berätta mer om kondensation.

  • Det är lätt att be ChatGPT skapa ordlistor eller begreppslistor med förklaringar gällande så gott som vilket tema som helst. För att öva kan studerande antingen klistra in bägge listor i t.ex. Word och para ihop dem där eller klistra in listorna som sådana i verktyg som Quizlet eller Kahoot och skapa sina egna övningsspel.

    Prompt: Ge mig en lista på 30 ord på engelska och sedan en till lista med samma ord översatta till svenska i slumpad ordning. Orden skall handla om mat och vardag.

  • ChatPDF är ett verktyg som inte kräver inloggning och som är gratis där studerande kan ladda upp en pdf-fil och gå i dialog med innehållet i filen. Verktyget funkar med allt från forskningsartiklar till sagor och studerande kan ställa frågor och följdfrågor till texten på den egna nivån.

    Textfil: forskningsartikel om aktionsforskning.

    Prompt: Förklara aktionsforskningsprocessen åt mig.

AI som tutor

För tillfället är som sagt studerandes användning av AI begränsad till de verktyg som finns och jag känner inte för tillfället till en skola eller ett universitet som skulle erbjuda AI-verktyg åt alla studerande. Detta kommer säkerligen att ändras i takt med att verktygen integreras i de tjänster vi redan använder eller när säkerhetsrelaterade och persondatarelaterade frågor är utredda. Vilken roll vi ger åt AI som verktyg för att stöda studerande och hur vi lyckas behålla studerandes ägarskap av både produkter och lärande är avgörande. Under studietiden för länge sedan läste jag boken Ender’s Game av Orson Scott Card som är skriven 1985. I boken har huvudkaraktären en AI-tutor på en lärplatta som ständigt utmanar honom inom ett spel, kallat the Mind Game. Ender vet inte riktigt alltid vad spelet försöker lära honom och fastnar ständigt i olika utmaningar men när han har löst utmaningarna inser han efteråt vad spelet försökte lära honom. Scott Card var tidigt inne på spelifiering av undervisningen och AI som en tutor och tanken kring dessa har hängt med hos mig sedan det. Sal Khan från Khan Academy höll ett TED-talk nyligen där han snyggt målar upp sin vision av vilken roll han ser att en AI-tutor kunde ha inom en snar framtid. Presentationen hittas här nedan. För tillfället går det redan att försöka be ChatGPT att inte berätta svaren utan ge dig frågeställningar och handleda dig. Det fungerar lite knackigt just nu och ChatGPT har en tendens att börja förklara i stället för att be dig förklara men som sagt sker det mycket på denna front just nu. Vi måste även bortse från att AI skulle vara endast textbaserat i framtiden och med diktering och uppläsning kommer studerande att kunna diskutera muntligt med AI-verktyg. Tänk till exempel att i Duolingo öva på att beställa mat från en restaurang på italienska muntligt och se digitala servitörer, att diskutera berättande med William Shakespeare eller att ha en personlig AI-tutor som hela tiden följer dina lärprocesser och ständigt kan puffa och motivera dig framåt med oändligt tålamod.

Föregående
Föregående

Vi borde sluta snacka om digitalisering

Nästa
Nästa

ChatGPT och bedömning